Teemu Kammonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjat

Parhaat kirjat 2017

Olin vallan unohtaa. On näet korkea aika valita perinteiseen tapaan vuoden parhaat kirjat. Teen kaksi listaa. Toiselle valitsen kymmenen kotimaista kaunokirjallista teosta, toiselle kymmenen kotimaista tietokirjaa. Valinnat olen tehnyt lahjomattomasti, mutta täysin yksipuolisesti niistä kirjoista, jotka olen tänä vuonna lukenut. Listoille päässeet kirjat ovat tavalla tai toisella tehneet minuun vaikutuksen. Vuoden varrella olen arvioinut kirjat Uuteen Suomeen.

"Paskan Suomen keksiluokan murhenäytelmä"

"Suomi on paskamaa. Se on taloudellisen ja henkisen taantumuksen tilassa….”. Koska satun olemaan samaa mieltä kirjoittajan kanssa heräsi toteamus kiinnostukseni. Aloitin kirjan aamusta ja luulin, että luen sen päivän aikana ja samalla sen musta huumori maustaisi päiväni hetkittäisiä taukoja. Tarkoitan sillä, sitä, että voisin jatkaa askareitani taukojen jälkeen, jotain uutta saaneena. Niin ei käynyt vaan nukahtelin lukujen välissä. Se oli sitä samaa poliittisten suuntien ja puolueiden ruotimista mitä voi lukea kaikkialta muualtakin nykyisin.

Muutama sana kirjasarjasta Kansojen historia

 

Katson kirjasarjaa Kansojen historia (Carl Grimberg WSOY 1958) omasta näkövinkkelistäni, kun kirjasarja on jo monen vuosikymmenten ajan vaikuttanut suomalaisten kirjahyllyissä. Kirjasarja on ollut ilmeisesti hyvin suosittu ja kaikki tuo viisaus, mitkä nuo kirjat sisältävät on varmasti monesti pureskeltu. Kirjasarjan ilmestymisen aikaan ei televisio ole vielä vienyt ihmisten vapaa-ajasta suurta osaa, vaan uskon kirjoilla olleen monia uskollisia lukijoita.

Tyhmyyden ylistys ja muita kesäkirjoja

Tyhmyyden ylistys on yksi mielikirjoistani. Olen lukenut sen useita kertoja, useimmiten kesän alkamisen kunniaksi. Nytkin selailin sitä juhannuksena koleiden kesäpäivien ratoksi. Kirja (Erasmus Rotterdamilainen: Tyhmyyden ylistys, Karisto 1974) ilmestyi ensi kerran vuonna 1509.

Erasmuksen kirja on säilyttänyt ajankohtaisuutensa. Erasmus pilkkaa korkeasti oppineita kirjaviisaita ja puhuu yksinkertaisuuden puolesta. Kirja on viisaan luonnehdinnan mukaan mielekkäästi mieletön eli viisaasti typerä.

Pahvikirjat ja e-kirjat

Pahvikirjat ja sähkökirjat voisi otsikko myös kuulua.

Käsitehömppää "opetusinnovaatioista"

Pelit ja opetusohjelmat eivät voi olla innovaatioita sen enempää kuin kirjat, sävellykset ja elokuvatkaan.  

”Suomen ja maailman kouluissa tapahtuu valtavasti hienoja asioita. Haluamme auttaa näitä innovaatioita leviämään. Tavoitteemme on olla maailman johtava opetusinnovaatioiden asiantuntija vuoteen 2020 mennessä”, HundrED:in toimitusjohtaja Saku Tuominen sanoo Kauppalehdessä.

Finlandia-ehdokkaani 2016

Ehdokkaat kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi julkistetaan perjantaina (4.11.2016). Kuusi ehdokasta valitsee kolmihenkinen esiraati, jonka puheenjohtajana toimii Yleisradion Puoli Seitsemän -ohjelman toimittajana viimeksi työskennellyt Juha Roiha. Voittajan valitsee Yleisradion Uutisvuodon vetäjä Baba Lybeck.

Onneksi olkoon, Matti Klinge, 80!

Professori Matti Klinge täyttää (31.8.2016) 80 vuotta. Samalla kun onnittelemme päivänsankaria, on syytä luoda katsaus Klingen toimintaan hänen viimeaikaisten kirjojensa valossa. Kirjoitus on yhteenveto Uuteen Suomeen aiemmin kirjoittamistani Klingen kirjojen arvioinneista.

Axel Munthe - monikasvoinen naistenmies

Ruotsalainen kirjailija ja aikansa muotilääkäri Axel Munthe (1857-1949) jaksaa kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen. Suomessa Munthen innoittamana on tänä vuonna julkaistu ainakin kaksi kirjaa (Rosa Meriläinen: Osteri, Teos 2016 ja Maria Salonen: Axel Munthen jäljillä, Avain 2016).

Munthe nousi maailmanmaineeseen kirjallaan Huvila meren rannalla, jota ihmiset eri puolilla maailmaa ovat ahmineet. Kirjan nimi viittaa Caprin saareen, jonne Munthe rakensi vaikuttavan huvilan. Kirjassaan Munthe yhdistelee totta ja tarua, kertoo tarinoita pitkän elämänsä varrelta.

Erotiikkaa Antti Hyryn tapaan

Professori (emeritus) Aarne Kinnunen, 86, on lukenut yli 50 vuotta Antti Hyryn, 84, kirjoja. Helpolla hän ei ole päässyt. Kinnusen kokemuksen mukaan vaatii viisi vuotta yhtäjaksoista ja täysipäiväistä työtä päästä kirjailijan tuotannon ytimeen.

Ennen kuin Kinnunen pääsi ytimeen, hän tuskaili: "Eikö hän muuta tee kuin kuvailee arkisia asioita, kävelyä pihassa, metsässä, tai tiellä, autoretkiä, tavallista puhetta."

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä