Teemu Kammonen

Miksi mökötät, Kalervo Kummola?

Kahden leijona-pelaajan kannabisepäily lävähti eilen illalla otsikoihin Urheilulehden skuupin myötä. Illan mittaan uutisvoitto näyttää osoittautuneen todeksi, kun päävalmentaja Jukka Jalonen myönsi kuulleensa asiasta esimerkiksi myös Helsingin Sanomille.

Hieno journalistinen suoritus Urheilulehdeltä.

Kyse on siis epäilystä, jonka mukaan kaksi Suomen A-maajoukkueessa pelannutta kiekkoilijaa olisi kärähtänyt kannabiksen käytöstä. Tietojen mukaan kyse olisi Venäjän ja naapurusvaltioiden KHL-liigassa pelaavista leijonista.

Eilen illalla kiekkoliiton puheenjohtaja, jääkiekon vahva johtaja Kalervo Kummola antoi MTV3:lle haastattelun, joka oli suoraan sanottuna omituinen.

Kummola myönsi kanavan verkkouutisessa, että kannabiksen käyttö on jääkiekkoilijalle ”saatanan tyhmää”. Myöhemmin suorassa puhelinhaastattelussa urheiluankkuri Mika Saukkonen päästi Kummolan kuitenkin helpolla.

En nimittäin ole hetkeen kuullut samankaltaista ylimielisyyttä. En keneltäkään.

 

Kummola kiisti puhelimessa käytännössä kokonaan mahdollisuuden, että Urheilulehden tiedot voisivat pitää paikkaansa. Koska kansainvälinen antidopingtoimikunta WADA tai kansainvälinen kiekkoliitto IHF eivät ole asiasta Kummolalle kertoneet, eivät väitteet voi pitää paikkaansa.

Saukkonen otti esiin myös MTV3:n omat tiedot, joille Kummola ei korvaansa lotkauttanut. Kyllästyneen kuuloinen puheenjohtaja keskittyi UL:n uutisen tylytykseen ja tyrmäämiseen sekä itse asian vähättelyyn.

On totta, että pilven pössyttely ei todellakaan paranna jääkiekkoilijan ammattitaitoa tai pelissä tarvittavia ominaisuuksia. Huumausaineen käyttö on kuitenkin rikos ja kannabis on dopingsäännöissä kielletty. Omituinen ratkaisu vähätellä asiaa, etenkin kun kyseessä on tasavallan todellinen kansallislaji. Suomalaiset suhtautuvat jääkiekkoon tunteella, minkä ei pitäisi tulla yllätyksenä kiekkoliiton johdolle.

Kriisiviestinnän perussääntö on kohdata ongelma, tunnustaa tosiasiat ja sanoa ne ääneen. Jos kriisin keskelle joutuneella ei ole asiasta tietoa, hän ottaa selvää. Mutta ensimmäinen virhe on vähätellä kriisiä tai jopa kiistää se kokonaan.

 

Kummolan reaktiota voi ehkä ymmärtää paremmin menneisyyttä vasten. Nyt ongelma ei todennäköisesti ollut itse uutinen, vaan sen julkaisija Urheilulehti. Kummolan ja Urheilulehden välit ovat kauniisti ilmaistuna kireät.

Muistamme viime kevään kotikisat ja niiden hinnat. Kiekkokansalta kerättiin kolehtia isolla haavilla. Urheilulehti uutispäällikkönsä Esko Seppänen etunenässä lapioi kuraa kiekkoliiton ja erityisesti Kalevo ”Kal€” Kummolan päälle isolla kauhalla. Eikä aivan syyttä. Tässä pari näytettä:

http://www.urheilulehti.fi/jaakiekko/leijona-liput-hapeallisen-kalliita-...

http://www.urheilulehti.fi/jaakiekko/mm-lippufarssi-johti-rumaan-kotikat...

http://www.urheilulehti.fi/jaakiekko/19-miljoonan-mm-fiasko-sisapiirisuh...

Ei Kummola oikein pitänyt.

 

Vaikka UL:n uutisointi tuntuu näin jälkikäteen suhteettomalta, ei jääkiekon tulisi olla kriittisen arvioinnin yläpuolella. Jukka Jalonen on mokannut. Kalervo Kummola saa – ja hänen pitää – alaistaan puolustaa, mutta järki käteen. Tuntuu mauttomalta hyökätä huonon uutisen kertojan kimppuun. Jos ei tieto arviointivirheistä organisaatiossa kulje, syypää löytyy kyllä aivan toisaalta kuin mediasta.

Viestinnän ammattilaisia edustava ProCom julkaisi tammikuussa kriisiviestintää koskevan kausikirjansa Tilanne päällä. Kirjan viesti on tuttu: ole itse aktiivinen, toimi avoimesti, reagoi nopeasti ja rehellisesti sekä kerro näkemyksesi avoimesti ja selkeästi.

Meillä on täällä Uuden Suomen toimituksessa muutama kappale mainittua kirjaa. Laitetaanko postiin, Kale?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Vapaa-ajallaan kannabista mahdollisesti käyttäneet kiekkoilijat ovat syyllistyneet rikesakon arvoiseen tekoon noin vuosi, ehkä jopa yli vuosi sitten. Nyt heidät pitäisi sitten naulita munistaan. Kummolan kommentit ovat aina tuollaisia. Se on vanhan liiton mies, eikä muuksi muutu. Mitä sen pitäisi tehdä? Purskahtaa itkuun kameroiden edessä?

Kummolaa karmeampaa tämä tapa jolla gonzomainen Urheilulehti ja muut hyökkäävät vuoden vanhan raadon kimppuun. Ainoa järkevästi toiminut on ollut päävalmentaja Jalonen.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Josko Kummolan pitäisi kanssa laittaa kukkaa hattuun
Ei sitten niin mökötyttäisi Kalervoa
(Päivän huono vitsi / Anteeksi menen pois nyt)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllähän uutinen on yllättänyt penkkiurheilijan kuin äimän käki.

Tiettävästi Jääkiekkoliitto antaa asiasta tiedotteen tänään, jossa se pitää uutista ankkana ? Taitaa soppa siitä alkaa kiehua enemmän ?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Urheilulehti on fokusoitumassa samanlaiseen "otsikkojournalismiin" kuin muut eri alan viihdelehdet. Olen tilannut kyseistä lehteä tarpeeksi pitkään nähdäkseni muutoksen. Urheilulehdestä on tulossa urheilun ikioma "seiskapäivä". Sille ilmeisesti on tilausta, mutta ei minun osoitteessani.

Itse asiaan, Kummola on viimeisiä "vanhanliiton miehiä" joita ohjaa "omertanlaki". Toisaalta se herättää kunnioitusta, mutta nykyajan "tunkionkaivuujournalismin" aikana, se kääntyy vain puhujaan itseään vastaan.

Kannabiksen poltto on pienempi rikos kuin ylinopeus. Että jokainen moralisoija voi vilkaista sitä nopeusmittaria ja lopettaa sen jeesustelun. Maajoukkue tason urheilijat ovat esikuvia, heiltä odotetaan sen mukaista käytöstä. Mutta niin ovat poliitikotkin, ja huomattavasti huonompana esimerkkinä pidän Suomen Pääministerin "yöllistä taistelua kotipihan kukkapurkin kanssa".

Virheet pitää myöntää ja jatkaa eteenpäin, mutta nykyinen "roskajournalismin kulta-aika" tuskin antaa siihen mahdollisuutta.

P.S Urheilulehdeltä sinänsä täysin munaton skuuppi, ettei julkaistu nimiä. Sillä tavalla laitetaan spekulaation ja syytöksien kohteeksi aika moni syytön. Vähän samalla tavalla kun joku saisi UL toimituksessa syytteet seksuaalirikoksista, ja seiskapäivää uutisoisi että urheilulehden toimittaja on pedofiili. Miltähän tuntuisi istua vielä lehden toimituksessa kun jokainen olisi syytösten kohteena. Tämä siis hypoteettinen skenaario, minä en tuollaisia syytöksiä esitä, jos joku tiukkapipo on jo raapuastamassa ylläpidolle ilmiantoa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Itse olin vuosikymmeniä Urheilulehden tilaaja, mutta lopetin tilauksen lehden muututtua vähemmän urheiluhenkiseksi lehdeksi. Tilaan lajiliittojen omia lehtiä.

Teppo Nygren

Ei voi kannabiksen käyttöä ja ylinopeutta verrata keskenään, koska kyse on porukasta jonka kuuluu näyttää nuorille esimerkkiä. Jos poliisiviranomainen syyllistyisi pössyttelyyn, joka on mielstäsi vähäisempi rikos kuin ylinopeus, niin olisi entinen poliisiviranomainen.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Niin juuri, niin typerää se suomessa onkin. Vakavammasta rikoksesta ei joudu pihalle, vaikka se on huomattavasti useammassa sivullisen kuolemaan johtavassa tapauksessa osallisena kuin kannabis. Nimittäin kannabis ei ole yhdessäkään.

Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #16

Kannabiksen käytön yleistymisellä on kuitenkin hyvin paljon seurannaisvaikutuksia, jotka tulevat yhteiskunnalle huomattavasti kalliimmaksi kuin muutama ylinopeudesta johtuva liikenneonnettomuus.
Liikenneturvallisuuden lasku, koulumenestyksen, sivistystason lasku ja paljon paljon muuta.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski Vastaus kommenttiin #21

"Kannabiksen käytön yleistymisellä on kuitenkin hyvin paljon seurannaisvaikutuksia, jotka tulevat yhteiskunnalle huomattavasti kalliimmaksi kuin muutama ylinopeudesta johtuva liikenneonnettomuus."

Puhut asiasta josta et selkeästi tiedä tai ymmärrä mitään. Yksi liikenneonnettomuudessa vakavasti loukkaantunut(esim.halvaantunut) tulee maksamaan miljoonia euroja. Sen lisäksi henkistä puolta ei osaa kukaan laskea.

ja sinun "muutama" on hieman hakoteillä. Tuolta voit tarkistaa ne "muutamat" onnettomuudet jotka on johtunut ylinopeudesta http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf3/lti_...

Kannabis on haitallista, ei sitä kukaan ole kieltämässä. Niin on kaikki päihteet jos minulta kysytään.

Jos niitä ongelmia verrataan mitä meillä on käsillä, kannabis vs liikenne niin ne eivät edes mahdu samaan lauseeseen. Niin paljon on toisesta enemmän kustannuksia, ja välillisiä haittoja. ja voin paljastaa että se kummasta on enemmän, ei ole kannabis.

Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #22

Liikenneonnettomuudet ja ylinopeudet eivät vähene pössyttelemällä, vaan lisääntyvät. Useimmissa liikenneonnettomuuksissa on päihteet mukana. Ylinopeus harvemmin johtaa onnettomuuksiin, jos on tilanneäly tallella.
Tiesin joskus vuosia sitten henkilöitä jotka eivät kyenneet mihinkään normaaleihin rutiineihin, eivätkä edes ajamaan autoa, jos pitivät pössyttelemisestä taukoa.
Koviin aineisiin siirtyneet henkilöt ovat kertoneet turtumisesta kannabikseen, joten kannabiksen käyttöön pitää suhtautua hyvin vakavasti.
Pitäisikö liikenne kieltää suurempien haittojen vuoksi ja kannabis sallia?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski Vastaus kommenttiin #36

Vastaus niin täynnä perusteettomia väitteitä, että en edes jaksa lähteä oikomaan.

jani gustafsson

Kummolan viestintätaktiikka: Kiistää kaiken, kiertelee ja káartelee sekä ylimielinen käytös, ihan normaalia Kummolaa siis.

http://www.icecoldfinland.com

Käyttäjän TeroPetteriLaine kuva
Tero Laine

Olisi mielenkiintoista myös kuulla Kummolan kanta siihen, miksi maajoukkueessa pelaa turnauksesta toiseen rasismista pelikiellon saanut pelaaja.

Jyri Terttu

Ymmärtääkseni UL:n "uutinen" perustuu huhupuheeseen. Vähän lisätietoja tarvittaisiin. Epäilyksen alla olevia pelaajia on kuitenkin aika rajallinen määrä. Eli kaikki ne suomalaiset khl-pelaajat, jotka kisoissa pelasivat eivätkä ole seuransa ainoita suomalaisia. Taisi löytyä tasan viisi kappaletta.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Olisi luullut, että sen verran olisi ammattitaitoa löytynyt, että väitteitä joita ei voi näyttää toteen ei kannata kohuuutisena julkaista. Olisiko tässä takana jonkinlainen kauna jääkiekkoliittoa ja Kummolaa vastaan.

Jyri Terttu

Kummolan ja Urheilulehden suhteet eivät ole parhaat mahdolliset.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi Vastaus kommenttiin #18

Joo, eikä myöslään Kummolan ja sen valmentajan, jonka veikkaan Jaloselle huhunneen... jostain, mistä mitään virallista tietoa ei löydy. Urheilulehden on paree pistää muutkin faktat kuin: "kysykää Jaloselta" -fraasi pöytää jos tästä meinaa kuivin jaloin selvitä.

Jyri Terttu Vastaus kommenttiin #19

Kun on todellakin kyse vain muutamasta pelaajasta, jotka ovat epäilyksen alla, pitäisi UL:n uskaltaa kertoa nimet. Ihan sen takia, ettei syyttömiä epäiltäisi. Uutisoitiinhan Karalahdenkin töppäilyistä nimen kanssa. Tosin silloin kyse oli tositapahtumasta eikä huhupuheesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esko Seppänen sanoi asiasta mielestäni parhaiten. Menee jotensakin näin:

Soitin tänään Kummolalle ja kysyin onko tänään keskiviikko, ja hän sanoi, että ei ole ja eikä se ole edes mikään viikonpäiväkään.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Seppänen on Raimo Summasen kelkassa mukana, ja Summanen on tämä tietolähde.

Jyri Terttu

Liiton tiedotteen mukaan päävalmentaja Jukka Jalonen sai tiedon huhusta viime keväänä seuran silloiselta suomalaiselta päävalmentajalta, mutta Jalonen ei muista tapahtuiko tämä ennen viime kevään MM-kotikisoja vai niiden jälkeen. (YLE)

Tämä rajaa mahdollisia epäiltyjä vielä entisestään. Jää jäljelle tasan kaksi pelaajaa...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mutta nimiä ei tule skuuppiin sieltäkään suunnalta, eli Jyriltä.

Jyri Terttu Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Ja iltalypsy kannatti jälleen...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja syy siihen, miksi Saukkonen/MTV3 päästi Kummolan "kuin koira veräjästä" on tietenkin se, koska maikkari on virallinen leijonien tv-kanava!

Alexius Manfelt

Kummolalle monoa peruisiin. Minusta huumausaineriko on aina vakava aqsia. Tällä palstalla useat toteavat se niin pieneksi ja mitättömäksi. Mutta kuinka monta liikenneonnettomuutta on ajettu kannibiksen pössytelyn jälkeen? Entä miten monelle se on ollut askelt vahvempiin kickseihin?

Minusta kiekkoliiton kannanotto on todella typerä, kaiken peittävä ja salaava. Toivottavasti heillä olisi enemmän munaan ottaa vastuuta tekemisistä.

Ei voi kuin toivoa, että ko. pelaajat itse tulevat julki ja kertovat asian. Sitten sen voi unohtaa ja jatkaa hommia. Pieni katumus ja töihin!

Jyri Terttu

Kummola sentään kommentoi asiaa julkisuudessa. Mitä sen sijaan tekee huhun liikkeelle laskenut valmentaja? On hiljaa kuin mummo lumessa vai miten se oli. Todellinen "sankari".

Jyri Terttu

Yhteenvetona kai voisi todeta, että kyseessä on rikostarina, jossa murhaaja tiedetään, mutta missä on Raato?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Raivo Summanen kerkesi valmentamaan kuusi erää SM-liigassa ennen kuin sai aikaan sopan, jota ratkotaan oikeudessa.
http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1288535085...

Jouko Silvennoinen

Katsotaan tekiskö Kummola Ahot.