Teemu Kammonen

Kuka on kaikkien aikojen jalkapallovalmentaja?

 • Sir Alex Ferguson. Kuva: Creative Commons / Andrea Sartorati
  Sir Alex Ferguson. Kuva: Creative Commons / Andrea Sartorati

Tehtävä on niin vaikea, että en osaa ratkaista sitä. Tänään valmentajan uransa loppumisesta ilmoittanut Alex Ferguson jättää valtavan aukon kansainväliseen jalkapalloon.

Omaa kieltään puhuu jo se, että Ferguson pysyi maailman ehkä tunnetuimman jalkapallojoukkueen peräsimessä neljällä vuosikymmenellä. Ferguson siirtyi Skotlannista Manchesteriin vuonna 1986.

Mutta on niitä muitakin valmentajia. Jose Mourinholta ei palkintoja puutu, Josep Guardiola otti valtavan roolin Barcelonassa seuraten Frank Rijkaardia, jonka nappiksenjälkeä Katalonian nurmille ei voi myöskään vähätellä.

Englannista löytyy Arsene Wenger, jolla on vielä 10 vuotta kirittävänään sir Alexin uran mittaan. Tosin Wengerin aikakaudella Arsenal teki historiaa pelaamalla kokonaisen kauden putkeen ilman tappiota.

Joten on nostettava kädet pystyyn. Alla tusina (plus yksi) nimiä. En minä osaa noista päättää. Kysytään äänestyksellä.

Osaatko sinä?

 • Alex Ferguson, Manchester United
 • Arsene Wenger, Arsenal
 • Jose Mourinho, Real Madrid (mm. Inter Milan, Chelsea)
 • Marcelo Bielsa, Athletic Bilbao (mm. Argentiina, Chile)
 • Joachim Löw, Saksa
 • Vicente Del Bosque, Espanja (mm. Real Madrid)
 • Marcello Lippi, Guangzhou (mm. Italia, Juventus)
 • Rafa Benitez, Chelsea (mm. Liverpool)
 • Guus Hiddink, FK Anži Mahatškala (mm. PSV, Hollanti)
 • Frank Rijkaard, Saudi-Arabia (mm. Barcelona)
 • Carlo Ancelotti, Paris Saint-Germain (mm. AC Milan)
 • Josep Guardiola, Barcelona
 • Fabio Capello, Venäjä (mm. Englanti, AS Roma)
 • Joku muu, kuka?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän SeppoKuusinen kuva
Seppo Kuusinen

Olihan onneton listaus, kaikki tämän hetken tai viimeisen vuosikymmenen valmentajia, ja niidenkin osalta puuttui paljon nimiä. Missä olivat esimerkiksi Mario Zagallo, Rinus Michels, Jock Stein tai Otto Rehhagel? Ja Fergusoninkin kohdalta on unohtunut Alexin saavutukset Aberdeenissä ennen uraa Unitedissa.

Oma ykköseni on Liverpoolin kakkosliigasta Euroopan huipulle nostanut Bill Shankly. Tosin edellisessä kommentissa mainittu Bob Paisley on toinen Liverpoolin legenda joka saavutti uskomattoman määrän voittopokaaleita.

Olli Polli

Otto Rehhagel teki mahdottomasta mahdollista Kreikan maajoukkueen kanssa 2004 ja viimeisenä niittinä kieltäytyminen Beckenbauerin tarjouksesta palata Saksaan!

Tai Christoph Daum joka nosti VfB Stuttgartin Saksan mestariksi 1992 ja jäi Beckenbauerin jyrän alle Saksan maajoukkueenvalmentajana, koska joukkueeseen ei mahtunut riittävästi Bayern Münchenin pelaajia!

Kyllähän noiden rahajengien kanssa on helppo tehdä tulosta, mutta nämä kaksi ovat nostaneet yllättäjän voittoon ja siitä hyvästä ansaitsevat kunnioitusta eri tavalla, kuin "miljonäärien" valmentajat!

Kiitos
Hämis

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Jostain syystä olen valmentajien suhteen yhtä pihalla kuin elokuvaohjaajien vaikka molempien tekeleistä nautinkin. Pidän enemmän esiintyvien artistien suorituksista. Tyhmää kyllä, myönnetään. Tai ei ainakaan niin asiantuntevaa.

Voisiko valmentajia kuitenkin olla helpompi laittaa arvojärjestykseen kuin käydä ikuista Pele-Maradona, nyttemmin Messi- vääntöä?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Minulle valmentajat ovat ehkä jalkapallon kiinnostavin osuus. Silti laimeaa.

Itse pidän pelaajavalmentajista, jotka ovat siirtyneet suoraan pelaajahuipulta valmennukseen ja onnistuneet jättämään oman pelikuttuurinsa ja -tapansa elämään seurassa/maajoukkueessa. Esimerkkejä on monia, enkä mainitse yhtään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Itse lähtisin tekemään rankinglistaa valmentajasta, joka on eniten valmentanut maansa joukkuetta mestaruuteen tai mitaleille näissä kisoissa:

Olympiakisat
http://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_Summe...
MM-kisat
http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Cup#Results
EM-kisat
http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_European_Footbal...

Etelä Amerikan (Copa América) mestaruuskisat
http://en.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica#Res...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Itse lähtisin tekemään rankinglistaa valmentajasta, joka on eniten valmentanut maansa joukkuetta mestaruuteen tai mitaleille näissä kisoissa:

Olympiakisat
http://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_Summe...
MM-kisat
http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Cup#Results
EM-kisat
http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_European_Footbal...

Etelä Amerikan (Copa América) mestaruuskisat
http://en.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica#Res...

Esim. Espanjan päävalmentajalla Vicente del Bosque'lla on MM- ja EM-kultaa vv. 2010-2012. Mutta muitakin löytyy takavuosikymmeniltä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Teemu, poista tuo ylempi ylim. sama kommentti. En tiedä, miten se yleensä tuli ?

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Moro,

Itse en lähde tähän kyselyyn vastaamaan, sillä ylipäätään kaikkien aikojen parhaan valitseminen jossain lajissa tai ylipäätään missään on käytännössä mahdotonta. Yksilölajeja pidän tosin poikkeuksena. Jalkapallon kaltaisessa lajissa ei voi sanoa, kuka on kovin valmentaja. Joku on tuonut pelillisesti uusia hienouksia kentille mutta budjetti ei ole sallinut kuin pari mestaruutta, toinen on kahminut useita mestaruuksia hyvän budjetin ja hyvän, ei erinomaisen valmentajataidon avulla.

Nykyvalmentajista nostaisin esille Pep Guardiolan, Jose Mourinhon ja toki Sir Alexin. Pep on ollut loistava uranuurtaja, luoden loistavaa ja viihdyttävää futista. Toki apuna on ollut taitavia pelaajia, mutta ei se pelkästään siitä ole kiinni. Mourinholla on loistavat näytöt ja monta voitettua pokaalia useammastakin seurasta, mihin ei kovin moni valkku ole pystynyt. Sir Alex taas on saavuttanut yhdessä seurassa enemmän kuin kukaan muu tulee saavuttamaan vähään aikaan, joten se on hatunnostonarvoinen asia.

Ja kuka heistä sitten on paras? Mahdoton sanoa. Ei noita asioita voi laittaa samalle viivalle. Pokaalien määrä ei kaikkea kerro.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Miksi olet Teemu listannut vaihtoehtoisina vain ulkomaalaisia valmentajia? Kyllä Suomessakin on osattu valmentaa.

Listassasi olevilla valmentajilla on lähes kaikilla ollut niin paljon rahaa käytettävissään mm. pelaajien hankintaan, että lähes pakko on ollut tulla hyvää tulosta. Tietenkin jollekin enemmän kuin toiselle. Ei ole välttämättä tarvinnut olla mikään valmennusguru.

Minun valintani on Olavi Laaksonen, varsinkin resurssit huomioiden, joka valmensi Suomen maajoukkuetta 1960-1970-luvuilla.