Teemu Kammonen

12 koodia Hyvinkäälle

  • Kuvassa Hyvinkään rautatieasema. Koska siitä Hyvinkäässä on kyse. Kuva: Creative Commons / Helen Penjam (http://www.flickr.com/photos/hile/10220524856/sizes/l/)
    Kuvassa Hyvinkään rautatieasema. Koska siitä Hyvinkäässä on kyse. Kuva: Creative Commons / Helen Penjam (http://www.flickr.com/photos/hile/10220524856/sizes/l/)

Timo kirjoitti tiistaina Vapaavuoroon erinomaisen matkaoppaan Seinäjoelle. 12 koodia Seinäjoelle –tekstin innoittamana otimme toimituksessa työn alle idean Vaparin omasta meemistä. Kas tässä minun 12 koodiani entiselle kotikaupungilleni Hyvinkäälle.

 

1. Hyvinkään keskustassa ajetaan pillurallia suoralla Uudenmaankatu-Hämeenkatu – ollaan siis piliksellä. Kaupungin pääkatu on käytännössä 5 kilometrin mittainen suora. Piliksen ensimmäinen pääty on Kirjavantolpan Stop-Car-grilli ja toinen pääty Pihkalan pesäpallokentän vieressä sijaitseva Pirunsaari. Tätä janaa hinkataan loputtomiin, mitä nyt välillä pysähdytään myös Kansallis-Osake-Pankin eli KOPin parkkipaikalla tyttöjä katselemassa.

2. Paikallislehti Aamuposti uutisoi aina maanantaisin perinteisesti ”Uudenmaankadun alkupäässä sijaitsevan anniskeluravintolan edustalla” tapahtuneista väkivallanteoista. Keskusaukion (legendaarinen kuuden tien ja 20 kaistan tasa-arvoinen risteys) ympärillä sijaitsevan ns. triangelin muodostavat nykyisin Medicin Man, Amarillo/Ale Pub ja hevibaari Zoom.

Tähän bermudalaiseen kolmioon kuuluvat toki myös yökerho Level 5 ja uutuutena Paha Paikka. Jokaiselle jotain, lähinnä olutta ja muita ihmisiä. Ei siellä joka kerta turpaansa saa, joskin pyytämällä kyllä.

3. Rautatieasema on Hyvinkään henkinen keskipiste, sillä mitäs muuta hyvinkääläinen tekisi kuin lähtisi kaupungistaan pois. ”Jos juna tulee, en tänne jää” – Raptori.

4. No, ei kaikki, mutta tuhannet pääkaupunkiseudulle pendelöijät kyllä. Junien aikataulut ovat helpot: tasalta lähtee ja saapuu aina R-juna, Helsinkiin pääsee H-junalla 23 minuuttia yli tasatunnin ja Riksuun 23 minuuttia vailla tasatunnin.

5. Hyvinkäällä ei olla poliittista mieltä, mutta asioista ollaan mieltä. Kaupunki tekee kaiken aina väärin. Tiet ovat liian kapeita ja ruuhkaisia jo kolmella henkilöautolla, palvelut kyllä löytyvät mutta ovat aina itselle sopivaan aikaan kiinni ja mitään kiinnostavaa ei koskaan tapahdu. Hyvinkääläiset ovat tietenkin väärässä – ja tietävät sen itsekin. On vaan mukavampi valittaa himassa kuin ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä aktiiviseksi.

6. Hyvinkään nakkiputkat mainittu kohdassa yksi. Lisäksi löytyy muutama ranskalaiset makkaralla –paikka lähiöistä.

7. Hyvinkään keskustaa hallitsee nykyään kauppakeskus Willa. Se on noin Itiksen kokoinen ostosbehemotti, jonka sisuksissa navigointi on tuskallisen vaikeaa. Kauppakeskuksen eri osien hisseissä kerrokset on nimetty eri kirjaimilla ja Uudenmaankadulle aukeava pääovi antaa kyllä hienon näköalan ketjumarkettiin, mutta ei esimerkiksi kulkuyhteyttä mainittuun kauppaan. Ruokaravintolat ovat nykyään Willassa ja triangelissa sekä niiden välillä.

8. Tuttuja kylänmiehiä on, mutta varsinaiset ”kylähullut” ovat kadonneet katukuvasta.

9. Hyvinkäällä ei ole murretta, mutta puheenparsi on muuten omituinen. Vieraat käsketään kylään. Kyllä, ei kutsuta, vaan käsketään.

10. Hyvinkään Tahko on pesäpallon ikisuosikki. Ai että teki hyvää vuonna 2006 kirjoittaa Kainuun Sanomiin Tahkon Superpesiksen mestaruudesta. Voitto otettiin Jymyltä. Nyttemmin nousevia joukkueita ovat Tahkon korisnaiset ja amerikkalaisen jalkapallon divarien hissijoukkue Falcons.

11. Kun oli vielä Upstairs Club, nuoret löysivät toisensa siellä. Nyt löydetään Level 5:ssä ja Amarillossa. Aikuisten riiausreissut tehdään Hopealyhtyyn ja yökerho Ilonaan.

12. Parantolan puisto oli aikoinaan venäläisten rikkaiden keuhkoparantola. Hyvinkään keskusta sijaitsee Salpausselän harjun lounaispäädyssä. Metsää ja peltoa piisaa. Taajaman ulkopuolella. Niin – ja niitä pääkaupunkiseudulta edullisen tonttimaan houkuttelemien rakentajien unelmalinnoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kohta kolmosen likellä on myös rautatiehistoriallinen paikka sen lisäksi, että lähellä on Suomen Rautatiemuseokin.
http://kalevikamarainen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/va...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Yksi isäni veljistä muutti kauan sitten Kaakkois-Suomesta Hyvinkäälle, jossa hän asuikin lopun ikäänsä. Sukuni on yhä edustettuna kaupungissa. Kun Google jokunen vuosi sitten julkaisi ensimmäiset katunäkymänsä, saatoin keskustasta bongata serkkuni autoineen!

Ehkä lojaalisuudesta työnantajaansa kohtaan Teemu onnistui esittelemään Hyvinkään ilman Konetta, siis sitä Herlinin suvun yritystä josta Niklas pelattiin aikoinaan ulos.

Jaska Ojansuu

Koodeista jäi puuttumaan hyvinkääläisten sisäänpäinlämpeävyys. Ulkopulisille ei puhuta, eikä tuntemattomille.

Mike Smith

Missähänpäin Suomea olisi sitten ulospäinlämpeävää porukkaa?? Jos sulle ei ole puhuttu,pitäisikö vilkaista peiliin!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #6

Pitkästä kokemuksestani sanon, että Turku on yksi Suomen eniten sisäänpäin lämpiävimmistä kaupungeista. Tein hommia 11 vuotta Turuus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Minulle Turussa aina vastataan. Helsingissä ei välttämättä.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola Vastaus kommenttiin #6

Se ruoho ja sen vihreys... Itestä tuntuu aina, että tulen juttuun ihmisten kanssa paljon paremmin muualla kuin Turussa vaikka täällä asunkin. Voihan tokikin olla, että sitä on itse vapautuneempi, kun poissa kotoa eli arjesta irtautuneena.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Turus ne tietty tuntee sut jo.
Mutta noin yleisesti ottaen ihmiset ovat Turussa paljon puheliaampia kuin Tampereella. Turun kauppatorillakin on ihan eri meininki kuin Tammelan torilla.
Tylyin kohtelu on ollut Pohjois-Pohjanmaalla. Siellä piti ensiksi tutustua ihmisiin ennen kuin edes (jotkut) vastanneet tervehdykseen.

Jaska Ojansuu

Juu peilistähän syy aina löytyy. Asuin yli 20 vuotta mölliskötownissa (Hyvinkää) enkä saanut yhtään kaveria kaupungista, en edes tuttua, vaikka yritin. Kun muutin pääkaupunkiseudulle niin jo vuodessa kerääntyi useita uusia ystäviä. Missäköhän syy oli, mietinpä vain.

Voi olla, että möllisköhyväriläiset eivät pitäneet minusta, tunne on molemminpuolinen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Voi Hyvinkäätä ! Lumikin hylkäsi sen. 7-veljeksen hiihto suli vetisille pelloille vuosia sitten. Reijo Virtanen paimensi veljeksiä antaumuksella. Edesmennyt Olavi J. Mattila, vanha urheilumies kannusti meitä 45 km:n kisaan- Olavikin jätti. Sveitsi sentään pysyy itsenäisenä.