Teemu Kammonen

Trolli-Finlandia 2012

Nyt on kova kilpailu käynnissä. Trolli-Finlandia. Viisi ehdokasta teoksi, joka aiheutti ihmisissä tahallaan naurettavan suuren reaktion omalla naurettavuudellaankin.

Ollaan siis mediakohujen keskellä, polvia myöden ihmismielen tukahdutetuissa tunteissa. Siinä paikassa, josta meille kaikille se myöhemmin niin käsittämätön käsky kommentoida puheenaihetta, joka olisi saanut jäädä käsittelemättä.

Trolli-Finlandia –palkinnon saajaksi tänä vuonna on viisi ehdokasta. Lopullisen valinnan tekee mediapersoona Jussi Halli. Palkinto julkistetaan joulukuussa.

Sitten ne ehdokkaat.

Per-Looks-sivusto, joka aiheutti omituisen keskustelun ulkonäöstä politiikassa. Sivusto listasi perussuomalaisia kuntavaaliehdokkaita ilman muuta tietoa kuin ehdokkaiden kuvat. Syntyi suuttumusta, pilkkaa ja kohua.

http://per-looks.tumblr.com/

 

Musta marsalkka. Omituinen elokuvahanke, jonka tarkoitus oli ravistella suomalaisten käsitystä sankaruudesta. Ravistelun lomassa suomalaisten järki tipahti ja keskustelun valtasi ihme hinku määritellä taiteen rajoja. Lopulta koko hanke päätyi vitsiksi.

  http://www.suomenmarsalkka.fi/

 

Johan Bäckman. Suomalainen media heräsi mediatrolli Bäckmaniin. Vuosien tukahdutettu halu liiskata hassuja vakavalla äänellä puhunut mies johti varsinaiseen sopulien suorittamaan joukkolynkkaukseen. Okei, Trolli-Finlandia –esiraati arvosti enemmän Bäckmanin tapaa keskustella suomalaisesta lastensuojelusta liioitelluin sanankääntein.

 http://yle.fi/uutiset/dosentti_backman_venajan_mediassa_voin_rahjata/6340944

 

Schubakgate. En ole koskaan ennen nähnyt yhden ihmisen mielipiteen näin totaalista lyttäystä. Kyseessä on jopa politiikan kentällä suht tavis. Vaikka Saul Schubak oli aidosti tuota mieltä, trollaus onnistui. Lapsilisäkeskustelu on nyt käyty vuosien tarpeiksi. Ei poisteta, ei lasketa, ei rajoiteta.

 http://www.hs.fi/politiikka/Kokoomusnuorten+varapuheenjohtaja+Schubak+eroaa++Yst%C3%A4v%C3%A4t+ristiinnaulitsivat/a1305614022912

 

Juhannustanssi-gate. We Love Helsinki järjesti tanssit. Tauolla dj pyysi miehiä hakemaan naisia tanssiin. Joku suuttui. Keskustelu lähti lapasesta ja päätyi alueelle, jonne harva uskaltaa enää palata.

 http://blogit.kansanuutiset.fi/kaasuputki/tag/we-love-helsinki/

 

Oma suosikkini on ehdottomasti Juhannustanssi-gate. En vieläkään ymmärrä, mitä ihmettä tapahtui, mistä keskusteltiin ja ennen kaikkea: miksi. Miksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän tuonelanjoutsen kuva
Carl Laban

On ilmeisesti tavallista nykyään käyttää suomen kieltä ihan miten sattuu; mikä listatuista on oikeasti trollaamista?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Per-looks. Ala-arvoisin sivusto suomessa, jossa loukataan yksityisiä henkilöitä heidän ominisuuksiin vedoten.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

Minä en oikein vieläkään ymmärrä, mistä siinä ihmiset oikein loukkaantuivat. Siellähän on vain kuvia ehdokkaista? Vai pitäisikö sitten ymmärtää, että vaalimainoskuvan esille laittaminen on sinällään jo loukkaus? Ihmiset näyttävät miltä näyttävät.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Varmaan siitä, että nuo kuvat kohdistuivat yhteen ryhmään. Toki voisin kokeilla ketkä kaikki loukkaantuisi, jos tekisin vastaavan vaikka "vammais-look" tai "somali-look" sivuston, jossa olisi kuvia vain vammaisista tai ... (Ihmiset näyttävät miltä näyttävät).

Johan Lom

Kyllä ne Helenan hihamerkit pistäisin tähän myös ehdolle.

Tapio Neva

Hihamerkkeihin liittyy kaksi viikkoa Helenan jälkeen Lauri Ihalaisen työ- ja elinkeinoministeriön päätös edellyttää henkilötunnistusta rinnoissa rakennustyömailla.

Ihalaisen tunnistekortti laitetaan rintaan kuin keskitysleirivangin tunnus, ei hihaan niin kuin Eronen-Kuhanen ehdotti ulkomaalaisille.

http://www.tunnistekortti.fi/lainsaadannosta.html

Hankkeeseen liittyy sekin, että Olkiluoto-3 vanhana työmaana ei kuulu taannehtivasti tunnistekortin piiriin, joten tässä näkee TEM:n taipumuksen harmaan talouden suosintaan: sosialidemokratiaa ja hyvinvointia: PVO/TVO:lle.

Tapio Neva

Romanigate. Suomeen tulleet romanianromanit aiheuttivat hysterian, joka teki Helsingin ylipormestarista, entisestä liberaalista, nykyisestä kokoomulaisesta Jussi Pajusesta, melko ahdasmielisen samoin kuin Helsingin Kokoomuksen kaupunginvaltuustoryhmään kuuluvista kaupunginvaltuutetuista. Suvaitsevaisuus siis liberaalikokoomuslaisessa piirissä on lehtikullan ohutta.

Kun tämän pääomitti tohtori Jussi Halla-aho, alkoi sana muuttua lihaksi ja kokoomuslainen Anne Holmlund sisäasiainministerinä
http://www.nelonen.fi/kotimaa/romanian-ja-bulgaria...

samoin kuin kristillisdemokraattinen sisäasiainministeri Päivi Räsänen vihapuheen kaltaisella tylyydellä pilasivat Romanian mahdollisuuden päästä Schengenin alueen vapaan liikkuvuuden piiriin.

http://www.finland.eu/public/default.aspx?contenti...

Suomen sisäasiainministereiden lisäksi toinen ilonpilaaja ja mieliharmi olivat Alankomaat.

Suomalaiset ulkopoliitikot hämmästelivät tätä sisäasiainministereiden menettelyä, koska Bulgarian ja Romanian naapurijäsenvaltiot eivät vastustaneet.

Suomen Kristillisdemokraateilla on tiettyä oikeutta ahdasmielisyyteen, mutta ainakin Kansallisen Kokoomuksen, liberaali-Kokoomuksen mielikuva turmeltui melkoisesti ja erityisesti vapaamielisyyden Helsingissä.

Anne Holmlund ja Päivi Räsänen ovat nauttineet aimo annoksen halla-aholaisuutta. Halla-ahohan oli sisäasioita valvovan hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

https://www.youtube.com/watch?v=3tmwhxrINl4

Ehdotan siis mediatapahtumaksi Anne Holmlundin kääntymistä halla-aholaiseksi ja Helsingin Kokoomuksen osoittautumista ahdasmieliseksi.

Helsingin vapaamielisyys on samaa luokkaa kuin Helsingin ekologisuus hiilikasan juurella. Oikeastaan kaikki postmodernismi Suomessa tuottaa punavihreää ja nuivaa tilannehuumoria.

Holmlund ja Räsänen voidaan palkita vihapuhujattariksi, jotka yhdessä alankomaalaisten tovereiden kanssa turmelivat Romanian hallituksen kovan ytimen kärkihankkeen, Schengenin sopimuksen vapaan liikkuvuuden toimeenpanon.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Tuo juhannustanssigate meni minulta ohi ollessaan ajankohtaisimmillaan. Nyt trollifinlandian myötä tutustuin siihen ja eittämättä se on aika mielenkiintoinen jupakka.

Tuossa lainaamassasi Kansanuutisten linkissä kerrotun perusteella en nostaisi sitä ehkä tärkeäksi trollaamisteoksi, mutta kiinnostavaksi pohdiskeluksi kylläkin.

Lyhykäisyydessään ja oman tulkintani mukaan, kyse on siis siitä, että dj on kehoittanut miehiä tanssimaan, kun naiset ovat tanssineet keskenään. Homojen oikeuksia kiihkeästi puolustaneet ovat pitäneet tätä kehoitusta syrjivänä.

Dj:n kepeä heitto on aivan selvästi merkki 'heteronormatiivisuudesta' jonka määrittelemiseen riittäköön aluksi wikipedia:

"heteronormatiivisuudella tarkoitetaan --- yhteiskunnassa vallitsevaa oletusta, jonka mukaan heteroseksuaalinen suuntaus on normi. Koska ihmisten ylivoimaisen enemmistön luullaan olevan heteroseksuaaleja (vaikkei näin välttämättä ole), jokaista kohdellaan ja ajatellaan heteroseksuaalina oletusarvoisesti."

Tässä juhannustanssigatessa tätä ideaa edustaisi siis esim. se olettamus, että naiset tanssivat keskenään siksi, että miehet eivät uskalla tanssia - eikä siksi että ovat lesboja.

Ehkä hieman paradoksaalisesti, tältä osalta kohua olisi vältytty, jos olisikin sanottu: "nyt heterot tanssimaan, kun kerran homotkin uskaltaa". Uskon että siitä olisi seurannut jopa isompi, vaikkakin ehkä väestön valtaosan keskuudessa helpommin ymmärrettävä kohu. (leikittely normeilla tarkoituksellista) Tämä lausahdus nimittäin olisi pitäny sisällään ainakin sen toteaman, että homoja on olemassa.

Varsinainen kysymys mielestäni onkin:
Onko kaikki heteronormatiivisuus kategorisesti loukkaavaa tai syrjivää?

Heteroille voi ajatusharjoituksena esittää kysymyksen: Loukkaantuisitko, jos sinua luultaisiin homoksi?