Teemu Kammonen

Pahinta, mitä Tapio Suominen saattoi tehdä

Rohkea, ehkä jopa röyhkeä veto. Urheilutoimittaja Tapio Suominen astui maanantaina suomalaisen standup-yhteisön eteen Helsingissä ravintola Janon treeniklubilla.

Suomisen ilmoitus aloittaa standup hämmensi pari viikkoa sitten koomikkoskeneä. Tulokas rikkoi jo ennen ensimmäistä keikkaansa lajin käskyä numero yksi: älä varasta.

Tapio Suominen poimi kohdan Naurun tasapainosta tutun Tommi Tuomisen laajasta rutiinista ja ilmoitti kertovansa jutun myös omalla keikallaan.

Sanailu Twitterissä ja lehtien palstoilla aiheutti epäluuloa Suomista kohtaan. ”Urheilutoimittajajulkkis tulee ja vie meiltä tosiharrastajilta sekä ammattilaisilta huomion.”

Oikeastaan koomikot reagoivat kuin mikä tahansa yhden asian ympärille kokoontunut pieni, vakaumuksellinen yhteisö: ensireaktiona tyrmistys ja sen jälkeen mustasukkaisuus. Julkisuudessa yritettiin toki olla sovinnollisia.

Vaan minkäs teet, kun standup-koomikoksi voi oikeasti ryhtyä vain ilmoittamalla asiasta ja tekemällä komiikkaa.

 

Keskustelin Janossa Tapio Suomisen kanssa lyhyesti komiikasta ja hänen näkemyksistään. Jo ensimmäisistä sanoista huokui vakaumus ja nöyryys lajia kohtaan. Suominen on todella tosissaan ja ehdottoman halukas oppimaan lisää standupista.

Uskon vilpittömästi saarnamiehen haluun tehdä standup-komiikkaa ja jopa kehittää lajia. Siihen hänellä on kaikki mahdollisuudet.

Suomesta puuttuu tällä hetkellä kunnollinen anekdottikoomikko, joka valottaisi maailman menoa kertomuksilla tuttujen ihmisten sattumuksista. Jos laji haluaa laajentaa kattaustaan, Suomista tarvitaan.

 

Koomikkoyhteisölle Suomisen saapuminen voi olla vain hyvä asia. Standup on saanut elää omassa pienessä viihdeteollisuuden kuplassaan, jossa yhteisö on määritellyt säännöt ja kehittänyt oman ansaintalogiikkansa.

Ansainnasta on pakko puhua, sillä kyse on koomikoille myös rahasta: he kun elävät tekemällä rutiineja ja harjoittamalla ammattiaan. Tätä taustaa vasten on hyvin ymmärrettävää osoittaa mustasukkaisuutta, kun tunnettu aloittelija tulee alalle ja ilmoittaa rakentavansa esiintymisestään määrätietoisesti tuotetta.

Kulttuuri kun on aina myös bisnestä, ja standup on harvinaisen markkinalähtöinen kulttuuriala.

 

Pidän maanantaita Tapio Suomisen ensimmäisenä standup-keikkana siitä huolimatta, että hän esiintyi viikonloppuna pariin kertaan.

Näkemykseni standup-komiikasta on siinä mielessä vanhaa koulua, että näen standupin sisältävän tiettyjä taiteellisia sääntöjä ja vakiintuneita ilmaisun tapoja. Pelkkä mikrofonin pitely ja vitsien murjominen ei vielä uppoa standupin lajimääritelmiin.

Suomisen Lohjan-keikat olivat raporttien ja tallenteiden enemmän jutustelua, nimien pudottelua sekä hauskojen anekdottien kertoilua. Ei tullut fiilis standupista. Tämän sanon, vaikken ollut paikalla Lohjalla.

 

Tapio Suomisen – tai saarnamies Suomisen, kuten hän itse itsensä Yleisradion pyynnöstä esitteli – ensimmäinen standup-keikka tapahtui siis Oulunkylän Janon treeniklubilla.

Janon klubi on koomikko Jenni Laukkosen tuottama hyvin intiimi baariklubi. Yleisö koostuu useimmiten 50/50-suhteella koomikoista ja siviileistä. Klubilla esiintyy pääasiassa ammattilaisuransa alkuvaiheen koomikoista ja vähemmän esiintyneistä aloittelijoista. Klubi henkii koomikoiden lämmintä me-henkeä, joten ristiriitaa herättänyt Suominen olisi voinut valita helpommankin paikan.

Ennen illan alkua paikalle oli kokoontunut parisenkymmentä koomikkoa, joista osa esiintyi ja osa ei. Tunnelma oli odottava.

Laukkonen oli luvannut Suomiselle seitsemän minuuttia aikaa, johon saarnamies olikin varautunut lyhentämällä settinsä alkuperäisestä kolmesta vartista. Se on ruhtinaallisen pitkä aika aloittelijalle. Lopulta Suominen käytti 12 minuuttia.

 

Itse keikka meni aloittelijalta suoraan sanottuna erinomaisesti. Hyvän jutun perusosat ovat Suomisella hallussa ja hän on ennen kaikkea hypnoottisen hyvä esiintyjä.

Alun esittelyvaiheessa Suominen oli parhaimmillaan. Avoin kertomus omasta mielenterveysongelmasta keräsi sympatiapääomaa, jollaista näkee harvoin. Tämän miehen puolella halusi olla siitä huolimatta, että jutut paljastivat hieman härskin, maltillisen homokammoisen ja keski-ikäisen tarinaniskijän, jollaisia olemme kaikki nähneet sukujuhlissa ja syntymäpäivillä.

Suomisen materiaali oli pääosin tarinoita urheilutoimittajan uran varrelta. 12 minuuttiin niitä mahtui kolme. Saarnamiehen alustus ja tarinoiden kuljetus oli standupille poikkeuksellisen mukaansatempaavaa.

Jännitys tiivistyi ja odotukset nousivat, kunnes rutiinin takaa paljastui paha aloittelijan moka. Nimittäin punchit olivat säännönmukaisesti vitsikirjatasoa. Juttuja kuunnellessa ajattelin, että olen kuullut nämä kaikki iskut jo isoisältäni – joka ei rehellisyyden nimissä ole lainkaan huono jutuniskijä.

Poikkeuksen tekivät Janossa paikan päällä kehitetyt lyhyemmät jutut, jotka olivat mitä puhdasverisintä standuppia.

Illan pääesiintyjä Ali Jahangiri kiteytti standup-yhteisön tunnelman esityksensä aluksi.

- Kolme pöydällistä koomikoita odottaa, että Suominen epäonnistuisi. Sitten tapahtui pahin mahdollinen. Se olikin hauska!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko tosiaankin stand-up koomikotkin noin sisäänlämpiävää porukka?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

En käyttäisi sanaa sisäänlämpiävä. Tämä ilmiö on oikeastaan aika tuttu mistä tahansa tiiviistä porukasta, jolla on jokin oma juttu.

Toimittajat. urheiluseurat, lautapeliharrastajat, koiranomistajat, verkkopelaajat, bloggaajat,...

Ainakin minä olen noissa piireissä tällaista henk. koht. havainnut. Luonnollinen reaktio.

Asiaa hieman pahensi Suomisen ja Tuomisen julkiseksi revennyt väittely, johon liittyi osin väärinymmärrystä. Standupin ykköskäsky on nimittäin erittäin tärkeä osa tätä amerikkalaisperäisen komiikan kulttuuria.

Käyttäjän MikkoNyman kuva
Mikko Nyman

Olen VRLeaksin päätoimittaja ja VRLeaksin perustaja. Sen sijaan VRLeaksia avustavat lukijat eivät ole toimittajia. Vaikka heillä ei toimittajastatusta olekaan, olen heidän antamasta pyyteettömästä työpanoksesta ylpeä. Mistään mustasukkaisuudesta puolin tai toisin ei ole kyse, ennemmin puhuisin symbioosista.

Suomalaiseen stand up -skeneen mahtuu ja on tervetullut kuka tahansa, mutta kukaan ei voi tälle(kään) alalle tulla takki auki, eikä kertoa olevansa stand up -koomikko ennen ensimmäisenkään keikkansa tekemistä. Tämän ensimmäisenkin keikan jälkeen matka stand up -koomikoksi on hyvin, hyvin, hyvin pitkä. Ollakseen koomikko, puuseppä, basisti tai bussinkuljettaja, ammattia pitää harjoittaa ainakin sivutoimisesti. Open mic (OM) -klubeilla esiintyminen ei ole sivutoimista ammatinharjoittamista, sillä open mic -klubien OM-spoteista ei makseta esiintymispalkkioita - vain illan pääesiintyjä (Headliner, HL) ja illan isäntä (Master of ceremonies, MC) saavat sovitunlaisen palkkion.

Ymmärrän mielenkiintosi toimittajana mielenkiintoiseen hahmoon. Kirjoituksessasi kuitenkin hämärtyy ja sekoittuu kolme keskeistä asiaa:
- mitä on stand up -komiikka?
- miksi urheilutoimittaja-titteli mainitaan henkilökuvassa?
- miksi kirjoitat Tapio Suomisesta, mikset kerro samalla myös Janon stand up -klubin pyörittäjästä, Jenni Laukkosesta, kun hänet mainitset nimeltä?

Juttusi otsikko "Pahinta, mitä Tapio Suominen saattoi tehdä" ja juttusi viimeisen rivin vastaus sitovat toisensa; juttusi sisältö ei sen sijaan liity otsikkoon mitenkään.

Se siitä juttusi teknisestä arvostelusta, joten mennään suoraan teknologiselle puolelle: käytät tekstissäsi termiä "anekdottikoomikko". Tällaiselle anekdottikoomikolle löytyy takuuvarmasti paikka suomalaisessa viihdebisneksessä, mutta sen oikea osoite ei ole stand up -klubi. Sen sijaan parempi paikka voisi olla Jenkkilästä tuttu spoken word -nurkkaus, johon voi mennä puhumaan asiaa tai vähemmän asiaa. Aivan yhtä lailla spoken word -koomikko (vai mikä liekään parempi suomenkielinen termi tälle) voi olla hulvattoman hauska, se ei ole keneltäkään pois - päinvastoin - koko porukalla on lystiä. M U T T A hän ei ole stand up -koomikko.

Kirjoitat yllä, että koomikkoyhteisölle Suomisen "saapuminen" voi olla hyvä asia. EI. Yksiselitteisesti EI. Oli sitten kyseessä vuorineuvos, urheilutoimittajastatusta kantava henkilö, metrosiivooja tai mikä tahansa muu, mielestäni kaikkien tulee nousta ja edetä stand up -urallaan - titteleillä ei lavalla ole mitään merkitystä: vain se merkitsee, kuinka paljon yleisö nauraa. Vain ja ainoastaan se.

Jos johonkin nyanssiin vielä jutussasi puuttuisin, kerron että Jenni Laukkonen ei ole koomikko. Hän harrastaa stand upia. Itsekään en ole pianisti, vaikka osaankin soittaa muutaman kappaleen takaperin nuotilleen. Ei, se ei tee minusta pianistia. Enkä ole naistennaurattaja, vaikka jokainen nainen yksittäiselle jutturutiinilleni kerrasta toiseen nauraakin, vaikkakin itse jutun olen lainannut isovanhemmiltani.

Sillä, että "jutun perusosat ovat Suomisella hallussa ja hän on ennen kaikkea hypnoottisen hyvä esiintyjä" ei ole merkitystä. Meillä on Suomessa koko joukko -aivan aiheesta stand up -koomikoiksi itseään kutsuvia ja muiden tituleeraamia- koomikoita, jotka eivät ole kovin "hypnoottisia" lavaesiintyjiä, mutta joiden juttujen sisältö ja draaman kaari kantaa loputtomiin - ja joille yleisö nauraa kerrasta toiseen.

Kirjoitat edelleen: "Alun esittelyvaiheessa Suominen oli parhaimmillaan. Avoin kertomus omasta mielenterveysongelmasta keräsi sympatiapääomaa, jollaista näkee harvoin" Stand up -koomikon keikka ei ole AA-kerhon klubi-ilta tai sympatiapisteiden keruurinki. On vain yksi tarkoitus: naurattaa ihmisiä, naurattaa ja taas naurattaa. Stand up -koomikolla ei ole lavalla ollessaan mitään muuta tehtävää kuin naurattaa ihmisiä mahdollisimman paljon.

"Poikkeuksen tekivät Janossa paikan päällä kehitetyt lyhyemmät jutut, jotka olivat mitä puhdasverisintä standuppia" Se on improvisaatiota, joka on osa stand upia. Pelkkä improvisaatio ei puolestaan ole sama asia kuin stand up -komiikka.

Et ole kirjoittanut sanaakaan ammattilaiskoomikoista, kuten vaikkapa Sami Hedbergistä, joka myi Hartwall Areenan loppuun luvuin 30:7970 (koomikot-siviilit, kuten itse termiä yllä käytit), eli Areenalla paikalla olleista 0,1 promillea oli jollain tapaa tekemisissä komiikan kanssa, Janossa suhdeluku oli 50:50.

Miksi näin?

P.S. stand up kirjoitetaan stand up, ei standup - kyllähän sen ammattitoimittaja tietää

Pentti Hilkuri Vastaus kommenttiin #4

Huh, kylläpäs saarnamies saa koomikoiden nenään herneen syvälle työnnettyä. Tsemiä vaan kaikille katkerille. Elämä on.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen Vastaus kommenttiin #4

Kiitos pohdiskelevasta palautteesta. Monta kohtaa ja vaikea kommentoida lyhyesti kaikkiin.

Juttu on jo nyt aika pitkä, joten koin tarpeelliseksi vetää muutaman mutkan suoraksi. Esim. "puhtaan" standupin määritelmän paikka on jossain muualla kuin tämän leipätekstin sisällä.

Standup, josta kirjoitan, on Suomeen 1990-luvulla tullut jenkkimallinen lavakomiikka. Kuten kirjoitan yllä, se sisältää joitain sääntöjä ja esiintymisen tapoja, mutta on lopulta verrattaen vapaamuotoista lavakomiikkaa.

Olet selvästi perillä lajista, joten kuulisin mielelläni miten sinä määrittelisit standupin?

Aiheesta on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjoja, mutta minä olen ehtinyt vasta muutamaan blogikirjoitukseen. Tässä pari tärppiä:
http://teemukammonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kultt...
http://teemukammonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihd...
http://teemukammonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihd...

Käyttäjän jaakkokilpelainen kuva
Jaakko Kilpeläinen Vastaus kommenttiin #4

Nymanilla on monta ihan asiallista pointtia, mutta kommentin aloitus hämmentää minua: "Olen VRLeaksin päätoimittaja - - Sen sijaan VRLeaksia avustavat lukijat eivät ole toimittajia." Eli Mikko pitää itseään toimittajana, mutta VRLeaksin avustajia ei?

Mikäs Mikosta sitten tekee toimittajan? Se, että hän on perustanut yhden nettisivun, joka keskittyy yhden valtionyhtiön asioihin? Elättääkö Mikko itsensä tuolla sivustolla, vai onko se lähinnä harrastustoimintaa? Tekeekö Mikko toimittajan duunia muihin julkaisuihin? Journalistin jutussa (http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/...) esitellään Mikko mikrotukihenkilönä.

Onko Mikko toimittaja vai paremminkin tiedonvälityksen harrastaja - samalla tavalla kuin Suominen on uusi komiikan harrastaja?

Toimittajan ammatti eroaa juristin tai lääkärin ammatista sillä tavalla, että se on vapaa ammatti, ts. kuka vain voi ryhtyä toimittajaksi ilman tiettyä koulutusta, eikä tittelin käyttöä ole säädelty muuten kuin alan sisäisin normein. Mikolla on siis juridinen oikeus sanoa itseään toimittajaksi - niin kuin Tapio Suomisellakin itseään stand up -koomikoksi. Vaikka onhan molemmat tittelit helposti kyseenalaistettavissa.

Nyman kirjoittaa kannanotossaan myös: "Et ole kirjoittanut sanaakaan ammattilaiskoomikoista, kuten vaikkapa Sami Hedbergistä". Huonoa taustatyötä toimittaja Nymanilta. Kammonen on aiemmin kirjoittanut paljonkin komiikasta, enemmän kuin valtaosa suomalaisista toimittajista. Tässä jutussa hän ei luettele ammattikoomikoita, vaikkakin mainitsee Tommi Tuomisen.

Miksi Teemun pitäisi kirjoittaa esim. Hedbergistä? Kirjoita, Mikko, itse haluamasi juttu Hedbergistä - toimittaja kun kerran olet?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen Vastaus kommenttiin #7

Mikko on sikäli oikeassa, että en ole toistaiseksi päässyt toteuttamaan haavettani luoda kunnollista standupkritiikin kulttuuria tänne Usariin.

Painiskelin aikanaan pitkään kysymyksen kanssa, mikä olisi se varsinainen kritiikin (siis arvion) kohde lajissa. Päädyin tuolloin ohittamaan yksittäiset esitykset ja keskittymään koomikoiden profilointiin.

Sitten muut työt kaappasivat aikani ja tämä harrastus vajosi taustalle.

Onneksemme esimerkiksi Etelä-Saimaan Liisa Kukkola tekee erinomaista työtä tällä saralla. Ehdottomasti Suomen parhaita toimittajia tällä saralla, jota kyntää harmillisen pieni joukko journalisteja. Pari näytettä:
http://www.esaimaa.fi/Kulttuuri---Teatteri/2013/10...
http://www.esaimaa.fi/Kulttuuri---Teatteri/2013/09...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Mistähän syystä toimittaja Mikko Nyman suhtautuu niin tosikkomaisesti ja tiukkapipoisesti stand upiksi nimittettyyn koomikkoina työskentelevään ammattiharjoittajaryhmään?
Täällä US:n blogifooruumilla annamme työpanoksemme yleiseksi hyödyksi ja huviksi yhtä pyyteettömästi ja tasavertaisesti, rippumatta siitä olemmeko ammattikirjoittajia; toimittajia, kauno- tai tietokirjailijoita, kääntäjiä, tiedottajia, vai ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

# 2.
... kuvataiteilijat, kirjailijat, teatterilaiset ja varsinkin koirankasvattajat...
Ei kaikki ole luonnollista mikä on yleistä.
Ei tule mieleen kuka Tapio Suominen on.
Välillä olen pohtinut pärjäisinkö standupparina, mutta jos on tuollainen
mentaliteetti niin tuskin viitsin yrittääkään.
Paitsi jos joku pyytää pikkujouluihin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

On pakko sanoa kommenttina Nymanille, että kyllä _VAPAISSA ammateissa olennaista on myös sana vapaus. Toimittaja, koomikko, taikuri, muusikko, kirjailija, petomanshowtaiteilija, on VAPAA ammattinharjoittaja (jos nyt oikein muistan, mutta useimmat noista ainakin).

Varsinaisia suojattuja ammattinimikkeitä on lähinnä terveydenhuollossa ja juridiikassa. Sitten on tietysti tutkintonimikkeet ja erilaiset diplomit joista on tehty esim. tuotemerkki. Esim. filosofian maisteri ja vaikka joku sejase-coach(TM).

JOS vapaiden ammattien harjoittajat haluavat statusta/suojausta ammateilleen, heidän pitää suojat ammattinimike jotenkin, elikkä rekisteröidä vaikkapa tuotemerkki stand-up-specialist(TM) logokuvineen. Niin kauan kuin näin tms. ei ole tehty, niin on vähän turha inistä! Tuotemerkin suojaus maksaaa noin 1000e.

Toki luovalla materiaalilla on tekijänoikeus, jota pitää kunnioittaa, mutta en tiedä miten se puhetaiteessa menee, en ole tutkinut, koska sananvapauskin on olemassa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Esim YLEleaks, hirveätä virkamieskuraa antipersuillen. harmittaa ainoastaan Hietalahden sotkeminen moiseen ulostukseen. Tuo standup ei oikein istu mollisointuun ja vähän monitaiteellisesti yhdistelmäksi kombinaatio Rasputin/venäläinen runoilija/Sarkola tiputti aiheagendallaan vedonlyöntitoimistojen kertoimien asettelut läheelle varmaa kotivoittoa 1,1. Jouduttiin menemään aiheisiin , kun tekijänä ei ollut esimerkiksi Rosa Liksom.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Stand up taitaa olla olennaista kun kerran syntyy keskustelua!!!!Asiat jotka näyttävät jäykiltä eivät välttämättä ole sitä. Tavallinen huumori ehdollistaa katsojan nauramaan, luulisin että stan-upissa yleisö yksilö yksilöltä valitsee sopiiko tämä huumori minulle vai ei, naurattaako oikeasti. Tämä oli siis Ryhäselle.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Stand ja up, tai standup, sama mulle.

Sen verran mitä minä olen "lajia" seurannut, niin sanoisin, että taso on huono.

Samaa vitsiä ei ehkä saa varastaa, mutta kaikki vitsit ovat "lainattavissa." Niissä se ole tekijänsuojaa.

Eivät ehkä Suomen seisovat humoristit hirveästi varasta, mutta lainaavat sitäkin enemmän.

Myötähäpeää aiheuttavaa esilletulemista kuitenkin. Ei se ole lainamista, vaan enemmänkin jankkaamista. Suuri osa huumorista on vyön alapuolelle, ja polvien yläpuolelle sijoittuvaa. Vaimosta ja anopista on jokaisella standup-koomikolla juttunsa.

Ne eivät vaan naurata, ja sanonkin: Parhaat stand up-tyypit ovat arjen humoristeja. Sellaisia tilannekomiikan luojia. Ne eivät varasta, eivätkä lainaa. Niille koko elämä on vitsin aiheita antavaa. Ne luovat juttuja kaikesta... Ei ne esiinny lavoilla, mutta nauraa niille aidosti totisesti saa.

Pentti Järvi

Jerry Seinfeldistä tykkään, vaikka puhuukin kitisevällä äänellä.

Tapio Suomisen selostaessa mitä tahansa urheilulajia käänsin jollekin muulle kanavalle.

Käyttäjän VinImmonen kuva
Väinö Immonen

Tapio Suominen on tv:n paras jalkapalloselostaja. Hän antaa katsojalle tilaa oivaltaa eikä huuda.
Hänen huumoristaan en tiedä. Olin alalla Savossa 33 vuotta.
Suomlaisen tv-huumorin tappoivat Spede Pasanen ja Ere Kokkonen jne...
He estivät mukavasti kirjoittavien esille pääsyn ahneudessaan. Maailma on täynnä uunoturhapuroja.
Loiri on toki loistokas.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kyllä stand uppiin mahtuu monenmoista yrittäjää ja mitä muuta enää kannattaa tehäkkään ... stand ja up tai sitten stay upit ja ei sitten mitään muuta.

Puheenaiheeseen liittyvää